Childproof
De verse verf (Kiilto, Satiini, Kansi) heeft een lichtjes zoete, eetbare geur. Dit komt door de plantaardige bestanddelen. Het kan helemaal geen kwaad om die in te ademen.
Maar inslikken mag je niet doen.
Je gaat er niet van dood. Of een vieze ziekte krijgen. Maar er is een eenvoudig principe : verf moet je behandelen als verf. Het is geen eten, ook al voeg je er eetbare bestanddelen aan toe.
Het is een uiterst veilige verf waar ook kinderen zich creatief mee kunnen uitleven, mits toezicht. Het is géén vingerverf om lekker mee te kliederen.
Composteren
Je gooit verf niet in de compostbak – hoewel veel eco-adepten dat maar al te graag beweren. Er zitten nog altijd bestanddelen in die niet in de bodem horen – al is het maar een hoog gehalte mineraal ijzer – want dat is waar compost toe dient.
Bioafbreekbaarheid gaat over het bindmiddel. Verf bevat altijd een groot gehalte aan vulstoffen (minerale poeders) die weliswaar steenachtig blijven, maar de bodemkwaliteit op een verkeerde manier kunnen beïnvloeden. In de Lage Landen hoort geen titaandioxide in de tuin bv…
Wat doe je dan met verfafval ?
Een vaak gestelde vraag is of je je borstels onder de kraan mag uitspoelen. Zo zijn er nog. We geven hier een aantal verstandige vuistregels.
- Borstels met verf van Jolly Collection spoelen onder de lopende kraan kan vele malen minder kwaad dat met gewone verf (bron van microplastics). Maar als iedereen dat blijft doen, ook met ‘gezonde verf’, dan lopen onze riolen vol met bezinksel. En we blijven de microbiologie verstoren.
- Spoelwater en onbruikbare verfresten van The Jolly Collection kun je met een gerust hart laten drogen aan de lucht, in de verfemmer of plastic pot waarin je spoelt. Er komen geen vieze dampen vrij. De droge verfresten zijn eenvoudig met de hand te verwijderen. Het verbruikt ook geen energie of extra spoelwater. Het scheelt meer dan de helft in afvalvolume. Het droge residu hoort – uit principe – nog steeds bij het chemisch afval, hoewel het behoorlijk onschadelijk is.
- Onze plastic verfemmers en glazen bokaaltjes (de blikken zijn wat lastiger door de plooinaden) zijn perfect verder bruikbaar in het huishouden, de tuin, om te knutselen… Omdat je niet weet hoe perfect je reinigt, doe je er geen voeding in.
- Het is allemaal niet moeilijk…
De verfspuit
Als je verantwoord wil omgaan met de luchtkwaliteit en het milieu, dan gebruik je de verfspuit alleen waar het echt nodig is (en dat is misschien nergens ?). Verf verspuiten creëert een nevel van minuscule verfdruppeltjes die in je ogen, neus en longen terechtkomen – ondanks een mondkapje – en ook gezonde verf hoort daar niet.
Bovendien gaat een deel van deze verfnevel door de verluchting naar buiten en die komt in het milieu terecht.
Geuren
Onze verven zijn geurarm, dit is niet hetzelfde als reukloos. De lichte geur betekent niet dat er toch nog (weinig) schadelijke stoffen in zitten. Gezonde producten geuren ook.
De muren geven na het schilderen ook geen schadelijke stoffen meer af, de verf is M1 gecertificeerd.