Duurzaamheid…

Iedereen zegt of schrijft er wel iets over.
Wij vinden het een vanzelfsprekendheid. Er is geen enkel product dat je vandaag nog ok mag vinden, als het niet aan alle doelstellingen voldoet. Duurzaamheid is daarbij zeker een must.

We ontwerpen een speciale lijn voor onze kleintjes, het lijkt ons een bizar en pijnlijk idee om hen later uit te leggen : duurzaamheid, dat was niet iets voor jullie, want mama en papa waren daar nog niet aan toe…

Onze fabrikanten staan dicht bij de natuur, in Finland en Zweden. Kleine bedrijfjes die hun verfrecepten ontwikkelen met een minimale ingrediëntenlijst, in plaats van steeds maar omstreden bestanddelen te moeten schrappen. Water uit de lokale bron, grondstoffen van gecontroleerde oorsprong. Ze laten zich niet uitdagen om daarvan af te stappen.
Ze houden van de natuur, de ongerepte natuur welteverstaan !

We kunnen niet uitpakken met onze excellente verf als duurzaamheid geen item is.

Onze verven hebben een lange levensduur, ook niet onbelangrijk.

Om weer te geven dat we écht wel weten waarover we spreken, lichten we hieronder een aantal dingen toe die je elders niet leest. Wij hopen dat je er iets aan hebt.

Tot slot : we hebben geen geheimen over onze verf. Heb je nog vragen, stel ze gerust !

 

Natuurlijk zijn onze verpakkingen
volledig recycleerbaar.
We hebben daar trouwens nog
interessante tips voor.

Natuurlijk voegen we geen VOC’s toe
aan onze verven. Wij hebben daar geen
Europese maximumgrenzen voor nodig.

Met plastic free houden we twee dingen
in het oog :

1. een bindmiddel dat niet resulteert in een niet afbreekbare verffilm. Het is niet omdat je een plantaardige grondstof verwerkt dat de uitgeharde vorm niet in microplastics resulteert.

2. gebruik weren van petrochemische bestanddelen in en buiten het bindmiddel, en dat zijn er verrassend veel :
– de vanzelfsprekende polymeerverven : vinyllatex, acryl, polyurethaan
– petrochemisch/biologische hybriden zoals alkydhars
alternatieve ‘natuurlijke’ bindmiddelen zoals azijnzuuresters (polyvinylacetaat) die wel enigzins afbreekbaar zijn maar waarvan de grondstoffen toch weer deels uit aardolie gewonnen worden.

kleurstoffen : gewone verf, ook vele ecologische verven, wordt ingekleurd met azo kleurstoffen. Ze zorgen voor zowat alle felle kleuren : geel, rood, groen, blauw. Deze worden uit een lange schakel van reactieproducten gemaakt van oa benzeen, een aardoliederivaat
verborgen solventen (zoals glycol) in lage concentraties die gebruikt worden als bewaarmiddel, emulgator…
weekmakers (ftalaten, alkylfenolen…)

Waarom kan het anders :

We maken gebruik van zogenaamde drogende oliën. Deze plantaardige oliën worden dermate bewerkt (’gekookt’) dat ze de goede eigenschappen van bvb. lijnolie bevatten maar niet de nadelen zoals traag drogen. Daardoor zijn vooral een heel aantal hulpstoffen overbodig.